דף הבית » בטוחים שהבטטה הרבה יותר בריאה מתפוח אדמה? כדאי שתקראו את זה
תזונה

בטוחים שהבטטה הרבה יותר בריאה מתפוח אדמה? כדאי שתקראו את זה

בטטה או תפוח אדמה, מה בריא יותר? איזה סוג מכיל יותר קלוריות והאם יש בהם ערכים תזונתיים? בואו נתחיל מלסקור את שניהם. תפוח אדמה (Potato) הוא צמח ממשפחת הסולניים ומהווה את הגידול הרביעי בחשיבותו התזונתית בעולם, כלומר מבין הגידולים השונים הוא הרביעי הנצרך ביותר בעולם אחרי אורז, חיטה ותירס. תפוח האדמה נצרך בכל העולם, ובעיקר במזרח אירופה ואסיה. הוא משמש גם כמזון לחיות משק, ותעשיית התרופות משתמשת בעמילן (מאגר הפחמימה שלו) בתרופות מסוימות.

מה הוא התפוח אדמה?

תפוח אדמה נצרך בשלל דרכים שונות, החל ממבושל במים או אפוי, דרך מטוגן כמו צ’יפס או לביבות, כחלק ממאכלי עדות מסוימים, כחטיף ועוד.

מה היא הבטטה?

בטטה, הידועה גם בשם תפוח אדמה מתוק (Sweet potato) היא ירק שורש. הבטטה היא הגידול השביעי בחשיבותו בעולם והשני מבין ירקות השורש.

הבטטה אף היא נצרכת בשלל צורות החל ממבושלת במים או אפויה, וכלה בצ’יפס בטטה וחטיפים על בסיס בטטה.

תופתעו לשמוע שלתפוח אדמה ובטטה אין כל קשר בוטני, למרות המראה החיצוני הדומה והעובדה שבאנגלית למשל, לשניהם קוראים Potato.

שני הגידולים הללו, עשירים פחמימות, ומהווים מקור בעיקר לפחמימה, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים ומעט לחלבון ושומן.

בטטה ותפוח אדמה, אינם מכילים גלוטן, ולכן יכולים לשמש מקור פחמימתי לסובלים ממחלת הצליאק. קמח תפוח אדמה משמש גם להכנות לחמים ללא גלוטן.

רכיבים תזונתיים בבטטה ותפוח אדמה

רכיבים תזונתייפ בטטה ותפוח אדמה

* קיימים הבדלים בן זני תפוח האדמה והבטטה השונים.

בהשוואה קלורית בין תפוח אדמה (לבן) לבין בטטה, מוצאים שההבדלים קטנים מאוד. ב-100 גר’ תפוח אדמה יש מעט יותר קלוריות, אך גם בחלבון ובפחמימה לעומת בטטה. בטטה מצטיינת יותר בתכולת סיבים תזונתיים לעומת תפוח האדמה, וגם עשירה יותר בברזל, בסידן ובויטמין A. תפוח אדמה עשיר יותר מבטטה בתכולת האשלגן.

גם בתפוח אדמה וגם בבטטה מצויים ויטמין C ואנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון) נוספים.

לסיכום, תפוח אדמה או בטטה

אז תפוח אדמה או בטטה, אז מה יותר בריא? תפוח אדמה ובטטה שניהם מהווים מקור למזון פחמימתי. בהשוואה ביניהם, תפוח אדמה מכיל מעט יותר קלוריות, חלבון, פחמימות ואשלגן, ובטטה מנגד, מכילה מעט יותר סיבים תזונתיים, ברזל וסידן.

מכיוון שכל גידול מצטיין בחלק מהערכים, כנראה שיש לנו שני מנצחים היכולים להשתלב בתפריט התזונה היומי בהתאם למטרה – אם רוצים יותר פחמימה או אשלגן בארוחה, אז כדאי ללכת על תפוח אדמה ובמקרה של סיבית תזונתיים וברזל, בטטה. לכן, אם עושים תחרות בין המזונות, תפוח אדמה נגד בטטה, התשובה תהיה כמו ברוב המקרים – זה תלוי.


סימוכין:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/341865/nutrients
  3. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168484/nutrients

קחו את הידע שלכם ברצינות

קבלו את כל הכתבות החדשות מבית איירון סיינס בנושא כושר ותזונה
אחת לחודש, ישירות לתיבת המייל שלכם!