מרתון הוא אחד מאירועי הספורט הקשים, המאתגרים והנפלאים ביותר שיש. מדי שנה, מאות אלפי אנשים בכל רחב העולם מנסים להתחרות בו, בין אם זה במרתונים הנערכים במקום מגוריהם או במדינות אחרות, בין אם זה במסגרת תחרות ובין אם הם בוחרים לערוך אותו במסגרת אימון.
מרתון הוא ריצה לאורך 42 ק"מ פלוס 200 מטר. מקורו ביוון העתיקה, ובאיש בשם פידיפידס.
פידיפיס היה שליח בצבא אתונה במהלך מלחמת יון-פרס, 400 שנה לפני הספירה. אחרי ניצחון אתונה בקרב על עיר בשם מרתון, הוא נדרש לרוץ מהעיר אל אתונה לדווח את הניצחון. המרחק בין הערים היה בערך 42 ק"מ. המיתולוגיה היוונית מספרת שהוא הגיע אל העיר, אמר "ניצחנו" ואז התמוטטת מתשישות ומת במקום.
בשנת 1896, במשחקים האולימפיים הראשונים בעת החדשה שנערכו באתונה (תזכורת למשחקים האולימפיים שנערכו ביוון), נערך המרתון הראשון. מבוסס על המרחק אותו עבר פידיפידס בריצה המקורית. הזמן שנקבע הוא שלוש שעות ושמונה עשרה דקות. באולימפיאדת לונדון שנערכה בשנת 1908, הוחלט על המרחק של 42 ק"מ פלוס 200 מטר, על מנת שהרצים יתחילו את הריצה בטירת וינזור אחרי שחיים בני המלוכה ויסיימו אותה באצטדיון המשחקים. מאז, זה נחשב למרחק התקני של מרתון אותו עוברים רצי מרתון בכל העולם ואליו הם מתאמנים במשך חודשים ארוכים.
מרתון – הכל מתחיל באימונים
פידיפידס אולי לא התאמן למרחק אותו הוא היה אמור לעבור, אך הוא בהחלט התאמץ ועבד קשה בשביל להשיג אותו. רצי מרתון מתאמנים במשך חודשים ארוכים בשביל להגיע מוכנים ליום המרוץ.
רץ מרתון מתחיל את האימונים שלו חצי שנה לפני עם אימונים קצרים יחסית של עשרות קילומטרים בשבוע וככל שעובר הזמן, הוא חוצה את קו 100 הק"מ בשבוע. זה תלוי בשאלה אם הוא רץ חובב או מקצועי ומה זמן המטרה שלו למרוץ.
האימונים אינטנסיביים יכולים לגרום לרצים להתמודד עם פציעות שונות שיכולות להשפיע עליהם. לדוגמא, דלקת בגיד אכילס, שרירים תפוסים או מתיחות בשריר ועוד. אלו דברים שרץ חובב מתמודד איתם יותר מאשר רץ מקצועי, בין היתר בגלל שהוא איננו רגיל לכמות כזו של אימונים, לעצימות שלהם, וכן הוא לא תמיד יודע איך להתמודד עם מה שהגוף שלו עובר בתקופה זו.
בשביל להימנע מפציעות בתקופת האימונים, מה שיכול להשפיע כמובן על היכולת להתחרות במרתון או להגיע לזמן התוצאה המצופה, יש מספר המלצות:
המלצה ראשונה, יש להקפיד על תוכנית אימונים מסודרת, מותאמת לצרכים וליכולות של הרץ. אין היגיון שרץ מקצועי או חובב, ינסה לעשות דברים שהם מעבר ליכולות הפיזיולוגיות שלו.
המלצה שנייה, להקפיד על חימום לפני ריצה, תרגילי שחרור, חיזוק שרירים, ואפילו שימוש באמצעים כמו גליל או רצועות בשביל לעבוד על שרירים הרגליים.
המלצה שלישית, יש להקפיד על תזונה נכונה, חלבונים, מינראליים, ירקות ופירות, בשביל לקבל את הרכיבים שהגוף זקוק להם.
המלצה רביעית, שינה טובה ומספקת במשך כל תקופת האימונים.